Werkwijze
Ondanks dat we zoveel mogelijk rekening houden met de actualiteit, ligt de leerstof voor een belangrijk deel vast in de (moderne) methoden die we gebruiken. Voor ieder vakgebied zullen we kort omschrijven welke methoden en/of uitgangspunten we hanteren.
De vakgebieden en de methoden zijn volgens de richtlijnen van het ministerie en de inspectie beschreven in het schoolplan. Dit schoolplan wordt vastgesteld door de medezeggenschapsraad. De rijksinspectie houdt geregeld toezicht op het schoolplan. Het schoolplan ligt voor een ieder op school ter inzage, maar is ook te downloaden via deze link.
Werkwijze clusters 1-2 >>
De kinderen van groep 1 en 2 zitten in heterogene groepen, wat inhoudt dat kinderen van verschillende leeftijden in één groep zitten.
Het werken in de groepen 1-2 gebeurt hoofdzakelijk in de vorm van projecten vanuit de methode “Ik en Ko”, rondom de seizoenen, festiviteiten (bijv. Sint, Kerst) en naar aanleiding van onderwerpen die de kinderen zelf aandragen.
Door gebruik te maken van dagritmekaarten, weten de kinderen wat er op een dag allemaal aan de orde zal komen.
Het werken in groep 1-2 gebeurt meestal vanuit de kring. De kring is een belangrijke vorm waar kinderen regelmatig in terugkeren. In de kring kunnen verschillende activiteiten plaatsvinden zoals:
- taalactiviteiten (o.a. vertellen, voorlezen, boekenbeurt, taalspelletjes, begrippen, luisteren)
- rekenactiviteiten (o.a. tellen, ordenen, hoeveelheidsbegrippen)
- muzikale activiteiten (o.a. liedjes zingen, instrumenten bespelen, dansen)
- expressieve activiteiten (o.a. toneelspelen, imiteren)
- oefeningen met visuele- en auditieve discriminatie (het zien en horen van verschillen)
Naast de kring is ook “werken” een vast onderdeel. “Werken” een spelend en ontdekkend bezig zijn op diverse manieren en met verschillende materialen. Deze ontwikkelingsmaterialen zijn er in iedere groep op meerdere niveaus.
We werken ook in hoeken zoals de bouwhoek, de huishoek, de teken/schilderhoek, computerhoek en de lees/schrijfhoek. De hoeken zijn belangrijk voor de sociaal-emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling. Kinderen leren hier o.a. samenwerken, afspraken maken en opkomen voor zichzelf.
Om de zelfstandigheid van de kinderen te vergroten, wordt er gewerkt met pictogrammen en een takenbord. Op dit bord kunnen de kleuters zien welk werkje zij verplicht in een week moeten doen. Zij plannen in principe zelf wanneer zij dit gaan doen.
De jongste kleuters plannen één, de middelste twee en de oudste kleuters drie werkjes per week. Naast de leerkracht houden de leerlingen ook zelf bij wat zij van het takenbord hebben gedaan.
Een ander belangrijk element is “bewegen”. Iedere dag gaan de kinderen in het speellokaal en/of op het speelplein spelen. Buiten is het meestal vrij spel. Binnen worden de geleide en de vrije lessen afgewisseld.
Om vroegtijdig eventuele problemen met leren te kunnen signaleren, worden de kinderen gedurende de kleuterperiode enkele malen intensief geobserveerd, waarbij de ontwikkeling op verschillende terreinen wordt bekeken.
Werkwijze cluster 3-8 >>
De kinderen van de groepen 3 t/m 8 werken in een TOM-cluster. Alle kinderen starten en eindigen in hun eigen groep maar gedurende de dag of week zijn er momenten waarbij kinderen wisselen van lokaal, leerkracht en of groepssamenstelling. Vanaf start groep 3 gaat het spelend leren meer over in het leren volgens een vast programma.
De Torenuil werkt met het onderwijs-continuüm, waarbij er een aanbod is in drie arrangementen. De leerlingen worden per vakgebied geclusterd in een basisarrangement (de gemiddelde leerling), een verdiept arrangement (leerlingen die meer aan kunnen) of een intensief arrangement (leerlingen die meer aandacht nodig hebben).Door gebruik te maken van een vooraf op het bord aangegeven dagplanning weten kinderen dagelijks welk programma er die dag van toepassing is.
Ons pedagogisch handelen is leerlinggericht met veel interactie tussen de leerkracht en de leerling én tussen de leerlingen onderling. Door samenwerking te stimuleren en zelfredzaamheid te belonen, vergroten we de actieve rol van leerlingen op weg naar zelfstandigheid, zelfvertrouwen en zelfverantwoordelijkheid. Leerlingen zijn zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. De rol van de leerkracht is er een van uitdagen, stimuleren en begeleiden.
Door uit te gaan van realistische leerstof en activiteiten, wordt het onderwijs boeiend, uitdagend en betekenisvol. De groepen 3 tot en met 8 starten volgend schooljaar op minstens drie momenten per week met lezen. We stimuleren hierbij de leesontwikkeling en willen de motivatie van kinderen vergroten. Kinderen die dit nodig hebben, ontvangen extra leesinstructie.
Alle kinderen houden jaarlijks één keer een boekenbeurt, spreekbeurt (groep 5/6) of themakring (groep 7/8). In cluster 5/6 hebben de kinderen hierbij de mogelijkheid om in te tekenen voor een spreekbeurt waar ze graag bij willen zijn.
Werkwijze Taakspel >>
Taakspel maakt gebruik van de positieve controle op gedrag waarbij het gewenste gedrag direct en veel aandacht krijgt en het ongewenste gedrag zoveel mogelijk wordt genegeerd. Alle leerkrachten zijn geschoold voor deze werkwijze en er is een interne Taakspelcoach voor de begeleiding van de groepen opgeleid. http://www.taakspel.nl
Klassenbouwers >>
Alle leerkrachten hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van klassenbouwers.
Klassenbouwers zijn leuke, ontspannende, energieopwekkende activiteiten waardoor kinderen elkaar beter leren kennen. Ze leren samenwerken met elkaar vanuit respect en waardering. Klassenbouwers stimuleren de betrokkenheid en werkhouding van leerlingen.