Leren leren

 

Steeds vaker krijgen wij te horen dat kinderen het moeilijk vinden om te leren. De kinderen krijgen in de klas huiswerk op, maar weten vervolgens eigenlijk niet hoe ze hiermee aan de slag moeten en u als ouder weet eigenlijk ook niet goed hoe u uw kind adequaat kan begeleiden.
Daarom hebben we ervoor gekozen om hier vanaf groep 5 wat meer aandacht aan te besteden. In de klas wordt op frequente basis aandacht besteed aan hoe de kinderen hun huiswerk kunnen leren en plannen. Kortom: we leren de kinderen leren.
Toch willen we u als ouder ook wat handvatten bieden om het huiswerk maken te begeleiden. Daarom hebben we een aantal documentjes opgesteld om u wat meer wegwijs te maken in het leren leren.

 

  • Wat voor dier is uw kind als het aan het huiswerk gaat?
    Het is soms inzichtelijk voor kinderen om eens te bekijken welke leeraanpak de kinderen hebben en hoe efficieënt deze aanpak is.
    Leren ze als een hond? Of misschien toch meer als een vlieg? Wat is nu de beste aanpak? Door middel van dit document kunt u dit met uw kind bespreken. 
  • We hebben een handig stappenplan dat inzichtelijk maakt hoe het leren leren tot stand komt 
  • Op http://lereniseenmakkie.nl/ kan u een hoop handige tips vinden voor het maken van huiswerk. 

 

Kinderen denken dat leren altijd in een stijgende lijn verloopt. Niks is echter minder waar. Leren doe je door middel van vallen en opstaan. Sterker nog: om te kunnen groeien, is het nodig om af en toe de mist in te gaan. Om dit proces inzichtelijk te maken, maken wij gebruik van de leerkuil: